Faglige aspekter i Sundhedshuset
Fysiske - psykiske - eksistentielle og spirituelle aspekter

I det fysiske perspektiv af sundhed og sygdom er det kroppen, der er i fokus. Eksempelvis afgift­ning og opbygning af kroppen gen­nem kostforandringer og styrkelse af immunforsvar ved rådgivning om mobilisering af de selvhelbredende kræfter og ved behandlingsformer, der har en energimæssig indgang til kroppen: zoneterapi, akupunktur, kranio-sakralterapi, massage og healing er eksempler.

Og ved sygdom kan der sættes ind med lægehjælp. Et holistisk perspektiv er her, at det som sker ved at opsøge lægen har betydning for den psykisk-sjælelige proces. Vi fralægger os let et ansvar når vi opsøger autoriteter. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om dialogen er ligeværdig. Bevarer vi som besøgende vores selvrespekt og kraft og ansvarlighed. Og senere har det betydning, om man psykisk er parat til at lade sig operere, eller om man resigneret overgiver sig, måske på grund af angst. Det kan være psykisk destruktivt at overlade hele ansvaret til et syge­husvæsen. "Man bliver mere syg af at være indlagt på sygehus" er en sætning, som kan rumme megen sandhed.

 

I det psykiske perspektiv tages der udgangspunkt i en samtale om det, der rører sig i patienten/borgeren, om det, der har fået ham/hende til at opsøge sundhedshuset. Her kan den terapeutiske samtale og behandling komme i fokus. Dette perspektiv har til formål at forbedre livskvaliteten hos patienterne og at bidrage til den fysiske helbredelse ved at aktivere kroppens selvhelbredende kræfter.

 

Den psykiske side af helbredelse kan handle om at se på sit liv, sin måde at fungere på, sin måde at tænke på. Er vi præget af stress? Stoler vi på det, vi fø­ler ind­ven­digt, eller lader vi andre skride ind over vores grænser? Siger vi fra og siger vi til? Er vi styret af følelser af svigt, skyld, skam eller mindreværd?

 

Processen kan dermed handle om at lukke op til nye tænkemåder, som opbygger og giver glæde. Og den kan bestå i at tage et ansvar på sig. An­svaret for, hvorledes helbredelsesforlø­bet skal plan­lægges og ansvaret for syg­dom­men, spørge sig selv: "Hvad kan jeg gøre"?

 

Det spirituelle aspekt handler om eksistentielle og åndelige aspekter af sygdom og sundhed. Samtaler om eksistentielle spørgsmål, måske afledt af, at det er livstruende eller livsomvæltende begivenheder, der har ført borgeren til at opsøge sundhedshuset. Et interessant aspekt er, at ifølge den amerikanske læge Larry Dossey viser undersøgelser, at bøn i bred forstand er helbredende i 15-20 % af de undersøgte tilfælde[i].

Det er patienten, der tager det fulde ansvar for denne del af processen.


[i] Ord som helbreder, af Larry Dossey. Oversat til Norsk.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.02 | 10:22🙏💖Fine tanker - universelle ~ livet 🙏💖☀️🌳🌈🍀🌟👍

...
23.10 | 14:46
Terapeuter har modtaget 2
28.02 | 06:55
Sundhedsforståelse har modtaget 4
07.05 | 17:32
Forside har modtaget 5
Du kan lide denne side